Fischer ve stopách Grosse

15.07.2013

Nastupující vicepremiér nedostatečně vysvětlil, kdo a za jakých okolností mu náhle poskytl miliony na oddlužení

Jan Fischer dosud přesvědčivě nevysvětlil náhlý příliv peněz na doplacení více než pětimilionového dluhu z prezidentské kampaně.

Jeho příběh tak stále více připomíná to, jak sociálnědemokratický expremiér Stanislav Gross kličkoval kolem financování luxusního bytu na pražském Barrandově. Invalidní důchodce František Vik jako dárce více než milionu korun u veřejnosti neprošel. A Gross se poroučel z čela vlády.

Fischerovi spasitelé se jmenují Dráb, Havlík, Paľko a Sivor. Jako nejproblematičtější se přitom zdá pomoc Ladislava Drába z vedení energetické společnosti CE Group. Podnikatel poskytl neúspěšnému adeptovi na Hrad přes čtyři miliony korun. A také práci.

Peníze ve dvou splátkách nepřišly bankovním převodem, ale jako bezejmenný vklad pokladnou. Expert na praní špinavých peněz Kamil Kouba má postup za nanejvýš nelogický, působí jako ukázkový příklad zastření pravého donátora.

Server iDNES.cz navíc upozornil, že Fischer pomohl Drábovi už v premiérské funkci. A že jako ministr mu bude moci pomoci zas -i když šéf státní kasy jakékoli protežování svých sponzorů odmítá.

O co jde? Fischerova úřednická vláda byla 30. června 2010 už pátý den v demisi, ale stále držela moc. Tehdy podepsala Drábem vedená společnost GSCeP, člen skupiny CE Group, smlouvu se státním podnikem DIAMO. Šlo o kontrakt umožňující start důlních prací na výstavbě podzemního zásobníku zemního plynu v lokalitě uranového dolu Rožná na Vysočině.

Projekt obřího zásobníku firma spočítala jako investici zhruba za šest miliard korun. Peníze ale mohou přijít vniveč, pokud se nenajde nikdo, kdo by tu potřeboval plyn uskladnit. Ideální zákazník? Samozřejmě stát, který tu bude uchovávat strategické rezervy.

„Už o tom jednám na ministerstvu průmyslu, zda by neměli zájem mít strategické rezervy v plynu. Samozřejmě je to něco úplně nového, co tu ještě nebylo,“ uvedl Dráb pro iDNES.cz. Že tento zájem o dohodu může souviset s jeho štědrostí, ale podnikatel odmítl.

Rozhodnutí by sice bylo formálně v rukou Fischerova kolegy, šéfa resortu průmyslu a obchodu Jiřího Ciencialy. Hlas ministra financí a vicepremiéra Jana Fischera v debatě na vládě, může mít zásadní váhu.

Developeři ze stejné adresy Zajímavostí je i to, jak se jména dalších sponzorů Fischera sbíhají na jedné adrese: Prague Marina Office Center v pražských Holešovicích.

Jako první v únoru slíbil Fischerovi pomoci s dluhy rodinný přítel Tamir Winterstein. Spoluvlastník společnosti Lighthouse Group kancelářský projekt postavil - oficiálně ale dal místo peněz jen rady.

Generálním dodavatelem stavby byla firma Porr. A od člena jejího představenstva Štefana Havlíka už Fischerovi přišlo 980 tisíc korun. Převod je opatřený slovem Darlehen, německy půjčka. Proč, to Fischer ani Havlík LN nevysvětlili.

A do třetice - v Prague Marině sídlí česko-izraelská developerská firma Daramis Group. Vede ji Omri Sivor. Od jeho otce Davida dostal ministr financí další dva miliony korun. Tomuto převodu pro změnu chybí zákonem požadovaná adresa a datum narození sponzora.

JAN KÁLAL Lidové noviny