Hazardní lobby

20.11.2011

Hazardní lobby

Vážení příznivci TOP 09,

podobně jako mráz a smog zasáhly Českou republiku, i politické prostředí se poněkud zakalilo a ochladilo. A protože se důvod této změny, zdanění hazardu, tak nějak dotkne každého z nás, pokusím se Vám co nejstručněji popsat, co Poslanecká sněmovna vlastně schválila.

Asi je nutné v první řadě zmínit, že bychom celé řadě problémů čelit nemuseli v okamžiku, kdy by koaliční partneři TOP 09, tedy ODS a VV, hlasovali pro vládní návrh, který si den před jednáním ve Sněmovně schválili. Jelikož však nakonec zvedli ruce pro návrh jiný, můžeme mluvit o poměrně vážné koaliční nevěře se zásadními negativními dopady na česká města a obce.
A kdo z této nevěry nejvíce vytěžil? Dvěma slovy: hazardní lobby.

TOP 09, která vládní návrh připravila, chtěla, aby veškeré peníze odvedené z hazardu putovaly z menší části státu a z větší části obcím. Jedině ty totiž umí na základně podrobné znalosti místní situace efektivně rozhodovat o tom, jak peníze investovat. Návrhem TOP 09 by města a obce, ve kterých žijeme, získaly do svých rozpočtů až o čtyři miliardy korun více.

Hazardní koalice ve složení velká koalice ODS a ČSSD plus KSČM a poslanci Věcí veřejných však naopak obce a města o tři miliardy okradla. A nejen o ně. Zrušila totiž i veškeré poplatky za všechny typy hracích automatů, čímž obcím způsobila další ztrátu ve výši necelých dvou miliard.

V čí prospěch se toto všechno dělo je nasnadě, ve prospěch loterijních společností, které významně ušetří a ještě budou moci samy rozhodovat o tom, kam poputují jejich povinné odvody v hodnotě 2,7 miliardy. Jde přitom o stejně bizarní výjimku, jako kdyby mohli taxikáři rozhodovat o tom, kam poputují jejich daně. A kdyby se chovali stejně jako loterijní společnosti, jistě by peníze použili na opravu matčina domu, přirozeně pod značkou veřejně prospěšné účely. Úplně stejným způsobem se takhle podařilo společnosti Sazka z veřejných prostředků postavit „veřejně prospěšnou“ Sazka Arenu…

A na úplný konec krátkou zmínku o mediální smršti kolem společnosti Mostecká uhelná. Slovy 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska: „ K řízení se lze připojit jako soukromý žalobce, viz paragraf 122 švýcarského trestního řádu. Pokud žalobu podáme, budeme připojeni do řízení jako poškození, s přístupem ke spisu, a naše postavení bude totožné. Jen jsme ztratili možnost požadovat výši trestu a mít před soudem závěrečnou řeč. Pozice poškozeného a vymáhání eventuální způsobené škody ale není ani v tomto případě ohroženo.“

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09