Kalousek poradí, jak na Lukoil

15.07.2013

Budete čelit různým tlakům. A mezi nimi jsou i „agresivní požadavky Lukoil Aviation přiživovat se na operacích společnosti Čepro, MERO a Letiště Praha“, rýpl si včera před televizními kamerami končící ministr financí do svého vedle stojícího nástupce.

Druhý muž TOP 09 Miroslav Kalousek tak přitom nevyslal jen štiplavý signál Janu Fischerovi. Ale navezl se zároveň do podnikání Martina Nejedlého. Místopředseda prezidentské strany SPOZ je totiž zároveň jednatelem Lukoil Aviation Czech.

„Když se někdo přiživuje, tak se přiživuje tak, že něco dělá dráž nebo dělá zbytečně prostředníka,“ doplnil druhý muž TOP 09 pro LN.

Zopakoval zároveň: „Existuje tady jistá usilovná snaha Lukoil Aviation a pana Nejedlého významně se přiživovat na operacích firem se státní účastí. Zejména těch, které mají něco společného s ropnými produkty.“

Nejedlý tyto věty vnímá ale jako osobní Kalouskovu mstu za postup Zemanovců v prezidentské kampani. Ti proti šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi použili mimo jiné billboard „STOP Kalouskovi na Hradě, volte Zemana!“. „Po prvním kole volby mi pan Kalousek na schůzce řekl, že se mu nelíbí, že kampaň má jako součást jeho jméno. Že to nelibě nese. Bylo to v úterý mezi prvním a druhým kolem. Asi má z něčeho syndrom, a já tedy mám cejch,“ řekl Nejedlý LN.

Podnikání firmy Lukoil Aviation Czech, která na letištích zajišťuje dodávky kerosinu jako paliva pro letadla, podle něj českému státu přináší jen profit. Především proto, že státem vlastněná společnost Čepro je jejím generálním dodavatelem. „Profituje a získává výhodný obchod,“ řekl Nejedlý.¨

JAN KÁLAL Lidové noviny