Ministerstvo financí nabízí veřejnosti možnost ověřit si pravost pokutového bloku

13.03.2013

Ověřte si pravost

Ministerstvo financí (MF) nabízí veřejnosti možnost ověřit si pravost pokutového bloku. Každý, komu byla v blokovém řízení udělena pokuta za přestupek, si na webu (www.mfcr.cz) bude moci ověřit, zda pokutový blok, který obdržel, není na seznamu odcizených, ztracených a zničených, a nebyl tedy potenciálně zneužit.

Úřad již zveřejnil přehled prvních pokutových bloků, které byly letos staženy z oběhu a již nemohou být úředními osobami používány. „Cílem je předcházet případům, kdy jsou údajně zničené bloky úřední osobou zneužívány, včetně inkasa peněžních prostředků,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

V případě, že se jedná o neplatný pokutový blok, může se držitel obrátit na MF nebo přímo na policii. Průběžné zveřejňování informací o stažených blocích je součástí nové koncepce účinné od letošního roku. Ta rovněž zavedla novou podobu pokutových bloků, které mají větší množství ochranných prvků.