Otevřeme město slušným lidem

Volební program volební strany č. 5 KOALICE  KDU-ČSL a TOP 09

OTEVŘEME MĚSTO SLUŠNÝM LIDEM

Doprava a investice

• Zlepšíme dopravní obslužnost městských částí s provázaností na další způsoby dopravy z Bohumína (přípoje vlaky a autobus). Umožníme občanům využívat veřejnou dopravu pro dojíždění za prací mimo Bohumín i v časech na odpolední, noční směn a o víkendech zavedením ekobusu pro svoz na navazující dopravu
  • Zvýšíme dopravní možnosti pro pohybově hendikepované občany
  • Zvážíme možnosti dopravního propojení města s autobusovým stanovištěm a železniční stanicí Chalupki (PR)
    • Navrhneme propojení všech úseku cyklostezek a vytvoření uceleného okruhu okolo Bohumína
    • Přebudujeme „nevhodně řešené“ cyklostezky
    • Budeme požadovat kontroly na přetížení nákladních vozidel projíždějící městem jako prevenci poškozování silnic
    • Změníme kritéria pro výběrová řízení u veřejných zakázek změnou procentuální váhy u nabízené ceny; nízká cena nesmí být na úkor kvality "nejlevnější zpravidla nebývá nejlepší"

Sociální oblast a bydlení

• Definujeme sociální bydlení, stanovíme potřebné počty, úroveň a jednoznačná
    a přísná pravidla pro tuto oblast. Vyčleníme část bytového fondu pro tyto účely.
  • Podpoříme sociálně preventivní výchovu a vzdělávání všech ohrožených skupin obyvatelstva (mládež, senioři apod.) ; projekty vzdělávání   v oblasti finanční  gramotnosti
  • Zřídíme pobídkový systém pro mladé rodiny s cílem zvýšení počtu obyvatel města
  • Vybudujeme městské jesle
  • Budeme provádět důslednou kontrolu kvality prováděných oprav a rekonstrukcí městského bytového fondu
  • Změníme zásady  pro pronajímaní (dražbu) městských bytů; povolení oddlužení (osobní bankrot), by nemělo být překážkou k získání užívacího práva k městskému bytu
  • Rozšíříme nabídku bydlení a podpory rodinám státních příslušníků jiných členských států Evropské unie
  • Zřídíme novou městskou společnost za účelem řešení a regulace problémů s  ubytovnami. Chceme aktivně přispět k řešení negativních důsledků sociální politiky státu a zneužívání příspěvků na bydlení osobami tím, že dostaneme byznys s ubytovnami pod kontrolu (částečnou) města.
  • Umožníme převod městských bytů do vlastnictví zejména stávajícím nájemcům v rámci systémového řešení; za tímto účelem poskytneme případným zájemcům i nízko úrokové půjčky.
  • Zvážíme zavedení spoluúčasti nájemců v městských bytech na úsporách dosažených zateplením budov, výměnou oken, popř. změnou způsobu vytápění. Spoluúčast nájemce bude sloužit výhradě na financování domovníků, popř. recepčních, v městských domech, s cílem zvýšit bezpečnost, pořádek, předcházení konfliktům, řešení problémů, zlepšení evidence, snížení rizika krádeží, kvality a komfortu bydlení
  • Zvýšíme konkurenceschopnost města jako největšího pronajímatele bytů a nebytových prostor na území města; město má nabízet nejlepší podmínky k pronájmu bytů a nebytových prostor (místností určených k podnikání)
  • Zavedeme pobídkový program pro mladé rodiny zaměstnanců a OSVČ; získání dočasného zvýhodněného bydlení ve městě
  • Provedeme podrobné vyhodnocení efektivity a hospodárnosti změny způsobu vytápění teplovodem z Elektrárny Dětmarovice.

Školství

• Vytvoříme systém hodnocení a ovlivňování úrovně vzdělávání na základních školách jako příspěvkových organizacích města,
  • Zřídíme městský grantový fond na podporu našich žáků a studentů, podpoříme výměnu studentů, realizaci stáží, pobytů studentů z jiných částí ČR a zahraničí ve městě; fond by měl být spolufinancován pravidelnými příspěvky místních podnikatelských subjektů
  • Zavedeme pravidelné srovnávací testy úrovně vzdělávání žáků základních škol ve městě
  • Podpoříme vznik tříd pro nadané žáky a kvalitní výuku cizích jazyků – získáme
    pro bohumínské školy rodilé mluvčí
  • Podpoříme zvýšenou kooperaci v rámci přeshraniční spolupráce s Polskou republikou
  • Zřídíme v základních školách funkci školního strážníka
  • Prosadíme spravedlivé rozdělování příspěvků pro sportovní, kulturní a jiné spolky

Životní prostředí

• Rozšíříme pěší zónu o část ulice Studentská v úseku od kina  K3 po tř. Dr. E. Beneše
  • Navrhneme motivační program pro další zvýšení podílu třídění komunálního odpadu
  • Zavedeme přísnější kontroly na znečišťování silnic na území města
  • Podpoříme výstavbu krajského integrovaného centra (KIC) pro nakládání s odpady, kde se bude energeticky zpracovávat komunální odpad; pomůže to vyřešit omezené skladovací kapacity městské skládky.
  • Provedeme cílenou a koncepční osvětovou činnost na území Polsku, zejména v obcích bezprostředně sousedících s Bohumínem v oblasti znečišťování ovzduší lokálními topidly a negativním dopadem na zdraví, životní úrovně a atraktivitu města a regionu
  • Vyjednáme s výrobcem topenářské techniky VIADRUS a.s. zavedení dlouhodobého programu výměny lokálních topenišť ve městě s podporou města;  program snižování emisí tzv.  městské kotlíkové dotace
  • Provedeme pravidelné kontroly znečišťování ovzduší, pořídíme mobilní měřící vůz na znečištění ovzduší, provedeme preventivní opatření a nebude-li to efektivní přistoupíme k opatřením represivním udělováním pokut za znečišťování ovzduší apod.
  • Navrhneme podání žaloby na statutární město Ostrava za dlouhodobé znečišťování ovzduší zápachem ze skládky TKO ve Vrbici/Hrušově
  • Zavedeme konkurenci podnikatelských subjektů v oblasti  údržby  veřejných prostranství a zeleně za účelem zlepšení kvality  s  možnosti srovnání  poskytovaných služeb

• Budeme usilovat o rozšíření nabídky služeb Bohumínské městské nemocnice
    pro polská města a obce s využitím legislativy EU; samoplátcovství
  • Podpoříme rozvoj, popř. vznik nových, zdravotních ambulancí tak, aby nedošlo k dalšímu poklesu dostupnosti zdravotní péče pro občany města (dostatečný počet odborných ambulancí, zejména zubních); zdravotní ambulance musí být otevřené tak, aby je mohli využít i osoby, které jsou zaměstnány mimo Bohumín

Bezpečnost, správa a propagace města

• Podpoříme všechny účinné a efektivní preventivní akce a programy v oblasti předcházení a potlačování kriminality
  • Zvýšíme počet členů městské policie s cílem vytvořit systém její rajonizace; občan má znát svého strážníka (policistu). Vyjednáme zvýšení příspěvků obcí, ve kterých poskytujeme služby městské policie
  • Zajistíme označení všech kruhových objezdů na území města pro lepší orientaci integrovaného záchranného systému (IZS) při zásazích
  • Rozdělíme území města na obvody (rajóny) za účelem zvýšení efektivity práce osob v programu veřejně prospěšných pracovníků (VPP), změníme jejich označení, zvýšíme kontrolu jimi odvedené práce; na 20 osob zřídíme 1 mistra, zlepšíme řídící činnost těchto osob, nastavíme motivační systém pro VPP
    • Budeme se řídit zásadou:“ Všichni občané a jejich děti mají právo na bezpečný život
      a zároveň povinnost dodržovat zákony naší země.“
    • Prosadíme moderní způsoby řízení města, vzdělávání úředníků, jejich motivaci a odměňování podle kvality práce; na ochranu občana zvážíme zřízení institut městského ombudsmana
    • Vytvoříme střednědobý plán propagace města zaměřený na zastavení trendu odchodu zejména kvalifikovaných osob, zaměstnanců a jejich rodin z města a postupné navyšování počtu těchto osob na území města; zvážíme zřízení oddělení (popř. odboru) „propagace -  příležitostí - atraktivity „
    • Zavedeme anketu "Osobnost", a to pro různé oblasti společenského života;  společnost potřebuje VZORY pro následování a SYMBOLY. Podpoříme rozvoj místního patriotismu, přináležitost a sebevědomí občanů města.

KDU-ČSL a TOP 09 společně